The Deer Hunter (1978)


Epické drama z několika ingrediencí: ocelářští dělníci v menším průmyslovém městě kdesi v Pennsylvánii. Ruského původu s jejich pravoslavnými ceremoniály, zvyky, tradicemi. Brzy narukující do války ve Vietnamu. Občas vyrážející nahoru do hor na lov jelenů.
Ne, že by život té "ruské ocelářské komunity" byl jednoduchý nebo idylický, ale má svou krásu. Jednak všechny ty "lidové" zvyky, tance, zpěvy - při svatbě obzvlášť patrné - a pak tam panuje velká "blízkost srdcí". Opravdové, nestrojené, upřímné přátelství. (A hodně chlastu, samozřejmě :D)
Proč museli (nebo chtěli?) Mike (Robert de Niro), Steven (John Savage) a Nick (Christopher Walken) vůbec do Vietnamu narukovat vysvětleno není. Znenadání se ocitáme až uprostřed "bojové vřavy", kde jsou tři naši chlapci vzati do zajetí. Jejich strážci se (sice asi realitě neodpovídajícím, ale pro film charakteristickým způsobem) sadisticky "baví". Po velmi napínavých scénách nakonec ze zajetí utíkají a pak se částečně rozcházejí a po dlouhé době (ne tak úplně doslova) shledávají.
Příběh je to silný. Zfilmování (až na pár detailů) výborné. Charakteristika hlavních postav a jejich vývoj už trochu pokulhává, ale dejme tomu že se ještě dá. Hlavní pointa filmu (již prozrazovat nebudu) je prý zdařilá alegorizace, s tím dejme tomu souhlasím. Dílo to není protiválečné, ale ani proválečné. Zaměřuje se hlavně na přátelství, resp. jeho chápání ze strany mužů (drsnejch chlapů ze šichty - jeden furt opakoval 'fucking A'). A pak - život je prostě takový. 

Ty tři hodiny šly asi trochu zkrátit, ale celkově mám velmi dobrý dojem.

/92%/
/thumbs ¾ up, ¼ down/

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.; Podívejte se též na: Právnický slovník!